Talus Valgus este o diformitate localizata la nivelul labei piciorului si se intalneste des la nou-nascuti. Aceasta se manifesta prin devierea pozitiei labei piciorului inspre partea dorsala, in timp ce sprijinirea se face pe marginea interiora si are drept cauza pozitia fatului in uter, cu picioarele incrucisate.
Aceasta malpozitie a piciorului poate aparea chiar si la adulti din cauza incaltamintei realizate necorespunzator, obisnuintei gresite a mersului (se calca mai mult inspre interior sau exterior) si chiar din cauza greutatii care influenteaza modul in care persoana in cauza calca.

Tipuri de malpozitii:
–         Piciorul talus – sprijinirea se face pe calcai, iar laba este indreptata in exterior
–         Piciorul valgus – sprijinirea are loc pe partea interioara a piciorului
–         Talus valgus
–         Metatarsus varus – jumatatea din fata a labei este orientata spre interior
–         Varus equin – laba piciorului intoarsa total spre interior intr-un unghi drept cu gamba

Cum se trateaza un picior Talus Valgus?
La bebelusi, aceasta afectiune poate sa dispara de la sine, dar de cele mai multe ori se recomanda masajul kinetoterapeutic. Masajul se realizeaza in fiecare seara, timp de 10-15 minute si ajuta la intinderea muschilor si tendoanelor pentru refacerea pozitiei normale a labei piciorului. Aceasta terapie poate durata cateva luni sau cativa ani, in functie de rezultatele obtinute.
Cand copilul invata sa mearga, se recomanda purtarea unor ghete ortopedice care ii vor corecta  mersul. Acestea sunt uneori recomandate si la bebelusi, pe timpul noptii, pentru ca deviatia sa dispara cat mai repede.
In majoritatea cazurilor, copilul se vindeca pana la varsta scolara, iar cazurile in care copilul are nevoie de orteza sau chiar interventie chirurgicala sunt extrem de rare. Pe tot parcursul perioadei de vindecare este indicat ca parintele sa mentina constant legatura cu medicul ortoped pentru a se tine evidenta procesului de refacere.

Atentie!
In unele cazuri, bebelusii nascuti cu Talus Valgus prezinta displazie de sold care necesita purtarea unei orteze speciale. Din acest motiv se recomanda realizarea unei ecografii la 2-3 luni de la nastere.
La ORTOPEDICA gasesti atat produsele, cat si tehnicienii de care ai nevoie pentru ca cei mici sa poata creste corect si sa nu dezvolte probleme ale picioarelor atunci cand vor fi mari.

 

 

error: Content is protected !!