Ce sunt monturile?
Montul este adesea descris ca o proeminenta pe partea laterala a degetului mare. Un mont vizibil reprezinta insa mai mult decat atat, reflecta de fapt schimbari in cadrul osos al partii frontale a piciorului. Adica, se produce o deformare a pozitiei si a raporturilor osoase prin devierea degetului mare de la picior spre celelalte degete.
Monturile pot fi prezente de la nastere, dar de cele mai multe ori apar la maturitate. Probleme structurale ale piciorului duc la iritatii si la deformarea incheieturii degetului mare. Sunt cel mai adesea cauzate de o structura mecanica defectuoasa pe care o mostenim genetic. Nu se mosteneste montul in sine, insa anumite tipuri de picior sunt mai predispuse la monturi decat altele.
Cum le putem preveni?
Cel mai bun mod de a preveni o eventuala inflamatie la picior este de a purta pantofi care sustin arcada piciorului si sunt suficient de spatiosi astfel incat degetele sa nu fie inghesuite unul in celalalt. Ar trebui evitata purtarea frecventa a pantofilor cu varful ascutit sau a pantofilor cu toc.
Exista de asemenea sustinatori plantari (talonete), orteze ce pot mentine inflamatia piciorului sub control si vor reduce durerea prin prevenirea caderii pe interior a piciorului.
Ortezele create special pentru monturi sunt utile pentru a reduce durerea si mentinerea unei presiuni constante pe mont, fapt ce impiedica agravarea lui si mentinerea confortului.
Tratament
Persoanele predispuse sa aiba monturi trebuie sa actioneze cu promptitudine. Cea mai simpla metoda de tratament si stoparea evolutiei monturilor se realizeaza in primul rand prin purtarea unor incaltari de calitate, care sa sustina arcada piciorului. Este indicata purtarea de incaltaminte ortopedica personalizata, pentru a opri progresia deformarii si a asigura si un confort sporit.
Tratamentul chirurgical va fi aplicat doar la indicatia unui medic specialist ortoped, tehnica aleasa depinzand de gradul clinic al deformarii. Totusi, daca afectiunea este asimptomatica, iar pacientul nu are dureri, nu este indicat tratamentul chirurgical.
Ca si tratament non invaziv, se recomanda purtarea:
– talonetelor (suportilor plantari) in timpul zilei – pentru a compensa functia mecanica a piciorului
– atelelor de corectie pentru uz nocturn
– pernitelor de protectie – ce reduc frecarea, scad imflamatia, elmina durerea si corecteaza deviatia degetului mare.
Toate aceste dispozitive medicale se pot folosi atat profilactic, pentru corectie, cat si ca tratament post-chirugical.