Ce este incontinenta urinara?
Incontinenta urinara este definita drept pierderea de urina prin uretra ca urmare a efortului sau a necesitatii imperioase de a urina care nu poate fi stapanita prin propria vointa.
Este o afectiune frecventa, astfel statisticile arata ca 25% dintre femei sufera de aceasta afectiune, dar procentul este cu siguranta mai insemnat, deoarece femeile se feresc sa apeleze la medic considerand normala afectiunea drept o consecinta a nasterilor naturale. Incontinenta insa afecteaza in proportie mai mica si barbatii, indiferent de varsta.

Cum este corpul nostru afectat?
Exista doua forme principale: incontinenta urinara de efort (cea mai frecventa) si incontinenta prin imperiozitate, doua forme care se pot intalni separat, dar pot si coexista.
Incontinenta urinara de efort este cauzata de slabirea structurilor de sustinere pelvina, in mod special de slabirea muschilor si fasciilor planseului pelvic, care in mod normal sustin uretra.
Pierderea de urina se produce ca urmare a efortului de tuse, stranut, ridicarea de greutati si poate imbraca forme usoare cu pierderi ocazionale, pana la forme grave cu pierderea de urina la orice modificare de pozitie sau mers. Evolutia incontinentei este progresiva odata declansata, rareori se amelioreaza spontan (forme pasagere care apar in cursul sarcinii si dispar in primele saptamani de lehuzie).

Cauze si riscuri
Cauzele sunt reprezentate de sarcina si nastere, si tot ce implica acestea (travaliul prelungit, nasterea dificila, incizia sau nu a perineului, numar de nasteri), dar nu numai.
Exista si alte cauze: obezitatea, tusea cronica, menopauza, fumatul. De cele mai multe ori incontinenta este o consecinta a rupturii de perineu, dar nu este asociata in mod obligatoriu cu aceasta. Infectiile urinare, cistita, leziunile colului, tumorile uterului sau ale colului uterin sunt boli care se manifesta prin acelasi simptom, determinand o falsa incontinenta.
Diagnosticul nu poate fi pus, daca pacienta nu se adreseaza direct medicului in legatura cu aceste simptome. Frecvent femeile nu relateaza aceasta problema din jena, pudoare si de aceea, netratata, afectiunea duce la depresie. Mirosul dezagreabil, folosirea absorbantelor, limitarea capacitatii de relatii sociale, afectarea vietii sexuale duc la caderea calitatii vietii si au efecte asupra dispozitiei si tonusului psihic, cu grade variabile de depresie.
In cazul barbatilor, incontinenta urinara de efort se observa dupa o interventie chirugicala asupra prostatei.

Preventie
Din pacate, nu exista forme dovedite clinic pentru preventia incontinentei urinare. Se pare insa ca exista cateva metode pentru a reduce riscul dezvoltarii acestei afectiuni:

  • mentineti-va o greutate sanatoasa
  • practicati exercitii Kegel, mai ales in timpul sarcinii
  • evitati iritanti ai vezicii urinare, precum cofeina si alimentele acide
  • mancati mai multe fibre, care pot preveni constipatia, ce favorizeaza incontinenta.

Tratament
Tratamentul formelor usoare de incontinenta in special la femeile tinere, este conservator – gimnastica Kegel, biofeedback, etc.
In majoritatea cazurilor, tratamentul este doar chirurgical. Exista peste 200 de tehnici chirurgicale, dar riscul de recidiva este de 20-70%. In ultimii ani au aparut tehnici revolutionare , cum ar fi: TOT (transobturator tape) si TVT (transvaginal tape) care folosesc proteze de polipropilena, numite si „bandeletecare joaca rol de „hamac” pentru uretra, o repozitioneaza si ii redau functia de continenta.
In cazul barbatilor afectati de incontinenta urinara, tratamentul este in principal medicamentos, iar pentru a le oferi posibilitatea de a-si continua viata sociala nestingheriti, se pot folosi condoamele urinare  cu sistem de prindere velcro, impreuna cu sacii pentru zi sau sacii pentru noapte.  Toate produsele se pot achizitiona din orice magazin ORTOPEDICA.
Operatia se realizeaza sub anestezie locala sau rahidiana, dureaza intre 15-45 minute (in cazul in care se asociaza si cu alte leziuni: cistocel, rectocel,etc, timpul interventiei se prelungeste). Pacienta se externeaza in maxim 24 de ore, reintegrarea socio-profesionala fiind posibila imediat.
Trebuie retinut ca cea mai importanta problema este cea legata de diagnostic, deoarece pacientele raman nediagnosticate din cauza neprezentarii la medic.
Diagnosticul si tratamentul precoce duc catre o vindecare completa si durabila.
Mai trebuie mentionat ca acest tip de „bandelete” sunt compensate de catre CAS astfel ca pacienta poate beneficia de acestea foarte rapid. Tehnicienii ORTOPEDICA va pot consilia in identificarea dispozitivului optim dvs.

 

 

 

error: Content is protected !!