In Romania, afectiunile lombare reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate. Conform statisticilor Ministerului Sanatatii, circa 42% dintre angajatii romani sufera cel putin o data pe an din cauza durerilor de spate.

Definitie: Hernia de disc este este o boala reumatismala, una dintre cele mai frecvente si dureroase afectiuni ale coloanei vertebrale. Discul intervertebral are o capacitate elastica de absorbtie si de suportabilitate a tensiunilor. Este alcatuit dintr-un inel fibros ce are in interior o substanta gelatinoasa.  In momentul unei tensiuni excesive, fibrele inelului se pot rupe, iar in cazul tensiunilor repetitive, discul poate degenera, provocand artroza in articulatiile coloanei si blocarea lombara (senzatia de “spate blocat”).

Cum este corpul nostru afectat?
Afectiunea este foarte frecventa, observandu-se ca desi inainte boala afecta cu precadere barbatii intre 25 si 60 de ani, in ultimii 10 ani afecteaza in egala masura femeile si chiar si copiii.
Debutul este acut, cu durere intensa in zona lombara (dureri de mijloc) la efort sau la cateva ore de la acesta, urmat apoi de limitarea mobilitatii si durere ascutita cand vertebrele lombare sunt atinse.
Durerea iradiaza in membrele inferioare (picioare) cu aparitia asa numitei lombosciatica.
Poate iradia pe coapsa la zona anterioara, laterala sau posterioara, in functie de radacina nervoasa afectata, bolnavul avand probleme in a-si recapata mobilitatea dinaintea crizei.

Cauze si riscuri: Aceste rupturi ale inelului discului intervertebral pot aparea in timpul efectuarii unei miscari bruste, gresite, in urma efectuarii unui efort fizic intens fara a se proteja coloana vertebrala; dar, de cele mai multe ori, aceste rupturi apar ca si consecinta a sedentarismului sau a mentinerii unei posturi incorecte pe timp indelungat, a socurilor sau a stresului.

Preventie:
Principalii factori de risc sunt:
– activitatea fizica prea intensa, la locul de munca, acasa sau in cazul practicarii unui sport de performanta;
– obezitatea, deoarece greutatea excesiva preseaza asupra coloanei;
– stilul de viata sedentar: statul prelungit pe scaun dauneaza sanatatii coloanei;
– varsta inaintata;
– vibratii intense la care este supusa coloana.

Tratament
De la caldura aplicata local, la masaj, hidroterapie, electroterapie, radioterapie, exista foarte multe tratamente care pot ameliora si chiar vindeca aceasta boala.
De asemenea, de mare ajutor este imobilizarea coloanei vertebrale si inlaturarea tensiunii din zona spatelui prin purtarea corsetelor ortopedice. Aceste orteze au un design ce permite reglarea gradului de imobilizare si pot fi utilizate singure sau impreuna cu un tratament chirugical sau non-invaziv.

Cea mai buna metoda de tratament in cazul herniei de disc ramane insa preventia. Prin activitatile fizice usoare, constante, dar si odihna corespunzatoare si limitarea statului pe scaun pentru perioade foarte lungi de timp, ne putem feri de aceasta afectiune.

Un factor decisiv il reprezinta mentinerea sau corectarea posturii, mai ales pentru cei care sunt nevoiti prin natura activitatii profesionale sa stea jos mai mult de 2-3 ore pe zi. Intrucat este dificil de controlat acest lucru, mai ales daca postura deficitara reprezinta o obisnuinta, este recomandata purtarea unui corset care sa ajute pastrarea unei pozitii corecte, astfel incat sanatatea coloanei vertebrale sa nu fie afectata.