Fotoliul rulant poate fi considerat echivalentul unui autotovehicul pentru utilizatorii acestor tipuri de dispozitive medicale. Prin urmare, decizia de a achiziționa un fotoliu rulant trebuie cântărită foarte atent, acesta fiind mijlocul de transport care oferă mobilitatea dorită.

Fotoliile rulante sunt special concepute pentru utilizatori în funcție de vârstă, adaptate stilului de viață și particularităților anatomice. Prin urmare aceste pot fi: cu antrenarea manuală sau electrice, de interior sau de exterior, pentru adulți sau pentru copii.

Pot exista mai multe motive pentru care ați putea avea nevoie de un fotoliu rulant. Fie că vă este recomandat să-l utilizați temporar, ocazional sau permanent, trebuie să vă gândiți la mai multe aspecte. Pentru a veni în sprijinul dvs. vă recomandăm să vă adresați vouă înșivă o serie de  întrebări care vă vor ajuta să descoperiți tipul de fotoliu de care veți avea nevoie.

  • Cât de des îl vei folosi?
  • Cât timp vei petrece în fotoliul rulant (permanent, ocazional, temporar)?
  • Unde va fi folosit cel mai mult? (în casă sau afară)
  • Cum va fi transportat fotoliul rulant? Trebuie pliat? Se poate plia?
  • Pe ce fel de teren va fi folosit? (urban, rural, accidentat)
  • În spațiile pe care ar trebui să îl folosiți există trotuare, rampe?
  • Vă va sprijini fotoliul rulant pentru o afecțiune fizică sau medicală?

Odată stabilite cele de mai sus, va trebui să studiați puțin  și caracteristicile tehnice ale fotoliilor rulante. Întrucât fișa tehnică a acestor dispozitive este de obicei destul de amplă vă vom oferi câteva repere pe care ar trebui să le urmăriți atunci când intenționați să cumpărați un fotoliu rulant.

Manual sau electric?
­­Aceasta este, probabil, cea mai importantă distincție pe care va trebui să o faceți atunci când alegeți un fotoliu rulant. Vreți să folosiți un fotoliu rulant cu antrenare manuală sau să optați pentru unul electric, mai puternică?

Înainte de  a vă răspunde la această întrebare trebuie să luați în calcul mobilitatea. Dacă aveți mobilitate limitată sau aveți nevoie de asistență suplimentară, un fotoliu rulant electric este ceea ce aveți nevoie. Dar, dacă aveți nevoie doar de un fotoliu rulant temporar sau ocazional, recomandarea noastră este să optați pentru un fotoliu cu antrenare manuală, acesta fiind mai potrivit pentru nevoile dvs.

Mărimea fotoliului rulant și dimensiunile tehnice
Atunci când alegeți un fotoliu rulant trebuie să luați în considerare mărime. Este foarte important să găsiți un fotoliu rulant care să aibă dimensiunea corectă, în caz contrar ați putea avea probleme când vă așezați în fotoliu (dacă este prea mic), iar dacă este prea mare riscați să alunecați din el. Asigurați-vă că măsurați lățimea și înălțimea fotoliului rulant.
Vârsta, greutatea și înălțimea dvs. ar trebui să fie luate în considerare. Amintiți-vă că există rulante special concepute pentru copii, dar și pentru adulți, fiecare având propriile particularități fizice și afecțiuni medicale diferite. De asemenea, nu uitați ca fiecare fotoliu rulant are o limită maximă de greutate.

Cotierele și suporții pentru picioare
Cotierele și suporții de picioare sunt concepute pentru a vă oferi sprijin și confort. Acestea trebuie să fie robuste și sigure, mai ales pentru momentele în care faceți transferul în/din fotoliu rulant. Există o varietate de modele de cotiere și suporți de picioare pe care trebuie să le luați în considerare și să alegeți ceea ce vi se potrivește cel mai bine. Lungimea și stabilitatea acestora vă vor ajuta ca atunci când vă deplasați să vă simțiți confortabil și în siguranță.

 

Depozitarea și transportul
Este important să alegeți un model care să răspundă, nu numai nevoilor dumneavoastră de mobilitate din confortul propriei case, ci oriunde mergeți. Atunci când intenționați să călătoriți cu mașina sau veți folosi al mijloc de transport, trebuie să optați pentru un fotoliul pliabil și să stiți mereu dimeniunea acestuia pentru a avea certitudinea că îl puteți depozita în siguranță și lua cu dvs. oriunde.
Asigurați-vă că fotoliul rulant îndeplinește nevoile dumneavoastră de depozitare și transport înainte de cumpărare.

Roțile
Roțile pe care le alegeți sunt foarte importante. Acestea trebuie să corespundă nevoilor dumneavoastră de mobilitate. De exemplu, dacă utilizați fotoliul rulant în aer liber frecvent, veți avea nevoie de o anvelopă mai durabilă, care este proiectată să funcționeze pe mai multe suprafețe. Aderența poate fi, de asemenea, un aspect important dacă utilizați fotoliul afară în timpul iernii sau atunci când suprafața este netedă. Pentru interior, veți avea nevoie anvelope care sunt cu întreținere redusă, precum anvelopele umplute cu spumă. Ele sunt mai puțin susceptibile de a merge pe o suprafață netedă.

Înclinarea spătarului și suportul de cap
Posibilitatea de înclinare a spătarului va varia în funcție de nevoile dvs., starea medicală, mobilitatea, dimensiunea, dar și alți factori. Este esențial să găsiți un fotoliu rulant care să vă ofere posibilitatea optimă de înclinare a spătarului și de fixare a suportului de cap. Dacă aveți nevoie de mai mult sprijin, înclinarea fotoliilor rulante vă oferă o varietate de opțiuni de poziționare, iar acest lucru vă permite să ajustați fotoliul în așa fel încât să corespundă nevoilor dvs, dar mai ales pentru un plus de efort.

Contactați-ne pentru o consiliere din partea specaliștilor ORTOPEDICA

Dacă aveți întrebări sau doriți să aflați mai multe despre opțiunile pentru fotoliile rulante ne puteți scrie la adresa de email contact@ortopedica.ro sau ne puteți vizita în cel mai apropiat magazin ORTOPEDICA https://ortopedica.ro/contact/

Vă vom ajuta cu plăcere să selectați fotoliul rulant potrivit dvs. pentru a vă satisface nevoile de mobilitate și recuperare.