iDe-a lungul celor peste 21 ani de experiență în domeniul dispozitivelor medicale, ne-am confruntat cu o multitudine de stereotipuri legate de ciorapii compresivi.
Motiv pentru care am vrea să demontăm câteva dintre acestea:

 1 – Ciorapii de compresie dăunează sănătății

Orice dispozitiv medical utilizat în mod necorespunzător și incorect poate fi sau deveni dăunător! Recomandat este ca atunci când intenționați să achiziționați un astfel de dispozitiv medical să consultați un medic de specialitate care vă poate indica tipul de ciorapi: preventivi sau terapeutici dar și gradul de compresie. Împreună cu specialiștii ORTOPEDICA veți putea alege mărimea optimă în baza unor măsuratori adecvate. Purtarea ciorapilor compresivi este rareori interzisă. De cele mai multe ori, se ridică o atenție deosebită circulației sanguine deficitare de la nivelul picioarelor, aceasta fiind deseori întâlnită la persoanelor cu diabet, care pot fi sfătuite să nu poarte ciorapi de compresie.

2  – Nu pot fi purtați vara

Căldura lunilor de vară poate fi neplăcută pentru persoanele care nu pot sta la soare din cauza problemelor vasculare care se pot vedea la nivelul epidermei din cauza presiunii suplimentare care acționează asupra venelor de la nivelul membrelor inferioare care sunt deja slăbite sau deteriorate. Din fericire, datorită purtării ciorapilor medicinali care au compresie ușoară simptomele de vene varicoase pot fi ameliorate. În plus avem în portofoliul nostru și ciorapi cu un DEN scăzut în culori naturale care pot fi purtați cu ușurință și vara.

3 – Ciorapii medicinali sunt prea groși

Nu există ciorapi prea groși sau prea subțiri, ci doar alegeri subiective. Fiecare persoană este diferită, la fel și modelele noastre de ciorapi. Ciorapii medicinali sunt de mai multe tipuri, teșături specifice special concepute pentru a conferi un anumit grad de compresie, au întrebuințări diferite (ciorapi – element vestimentar, ciorapi – articol medical (post-operatorii, antitrombotici etc). În centrele ORTOPEDICA veți găsi o cu siguranță un model care vă  poate oferi sprijin și confort, cu fibre de greutate moi și ușoare, care nu încălzesc piciorul.

4 – Doar oamenii bolnavi trebuie să îi poarte

Ciorapii de compresie sunt de mare ajutor pentru persoanele cu afecțiuni și simptome existente (de exemplu, elimină senzația de picioare grele și obosite, reduce umflarea (edem) din acumularea de fluide, varicele si venele sparte). Cu toate acestea, ciorapii preventivi vor păstra în continuare picioarele sănătoase și vor stimula circulatia sangelui de la picioare, înapoi spre inimă și plămâni.

5 – Ciorapi preventivi și ciorapii terapeutici sunt la fel 

Ciorapii medicinali au diferite niveluri de compresie, mai puternică în zona gleznei, de unde scad treptat, în sus. Ciorapii de compresie mai mari de 20-25 mm / Hg trebuie prescriși de către un medic, în baza unui diagnostic. Ciorapi preventivi, pe de altă parte, pot include compresie de până la 20 mm / Hg gradat, mai puternică în zona gleznei, ce descrește pe măsură ce ajungem la baza acestuia, fie că este cu bandă sau cu chilot.

6 – Ciorapii compresivi pot tăia circulația sângelui

Ciorapii medicinali sunt concepuți pentru a îmbunătăți circulația sângelui. Ei nu vor tăia circulația sângelui în cazul în care au mărimea potrivită și sunt utilizați în mod corespunzător. Ciorapii de compresie de dimensiuni prea mari poate avea tendința de a aluneca, datorită gravitației și a mișcării corpului. Porțiunile încrețite sau pliate dintr-un ciorap de compresie poate produce un așa-zis garou, având ca efect întreruperea circulației sanguine corespunzătoare. De aceea, trebuie foarte bine întinși pe picior și reașezați dacă este nevoie, în timpul purtării.

7 – Ciorapii de compresie sunt urâți

În ultimul timp, ciorapii de compresie au trăit literalmente o revoluție în modă. Materiale noi din fibre care sunt mai reci, mai moi, ce resping umiditatea, mult mai durabile sunt acum disponibile într-o gamă largă de grosimi, elasticitate si culori.

 8 – Ciorapii medicinali sunt greu de îmbrăcat și dezbrăcat

Într-adevăr, sunt oarecum dificil de pus și de dat jos, dar, după cum spune numele lor, sunt ciorapi de compresie și, prin urmare, ei nu pot aplica o presiune corectă asupra venelor de la picioare, cu excepția cazului în care sunt îndeajuns de strânși. Îmbrăcatul ciorapilor compresivi necesită răbdare, practică și tehnică. Unele persoane se descurcă mai bine folosind mănuși de cauciuc. O regulă de bază este să-i îmbrăcați în prima parte a zilei! Specialiștii ORTOPEDICA vă pot ajuta cu sfaturi în această privință, oferindu-vă toate instrucțiunile de care aveți nevoie.

9 – Ciorapii de compresie pot elimina varicele

Ciorapii de compresie nu pot elimina varicele existente, dar vor ajuta la încetinirea progresiei varicelor și a deteriorării lor, protejându-le împotriva ulcerelor venoase. Ei vor menține varicele aproape de dimensiunea lor normală, îmbunătățind circulația. În cazul în care ciorapii nu pot controla simptomele cauzate de varice, medicul va recomanda tratamente mai invazive.

10 – Ciorapii medicinali elimină celulita

Ciorapii compresivi împiedică rețenția de apă, una din principalele cauze ale celulitei. Masajul efectuat prin compresie și îmbunătățirea circulației vor ajuta considerabil din punct de vedere estetic, însă din păcate, doar purtarea lor nu vă va ajuta să scăpați de celulită.