CE ESTE STOMA?
“Stoma” reprezintă un orificiu, deschidere mică pe suprafața unui organ. De regulă rolul acesteia, indiferent de segmentul anatomic pe care a fost creată, este de a determina o diversie a aerului, a alimentelor, a fecalelor sau a urinei față de circuitul fiziologic al acestora.
DE CE ESTE NEVOIE DE STOMĂ?
Uneori, în tratarea tumorilor maligne este necesară intervenția chirurgicală, moment în care este posibil ca chirurgul să fie nevoit să creeze o deschizătură (stomă) în abdomen în scopul eliminării deșeurilor corporale (fecale sau urină) într-o pungă colectoare special concepută. Cu alte cuvinte, această stomă face legatura dintre un capăt al intestinului (sau al ureterului) cu suprafața abdomenului.
Există mai multe tipuri de stome care au rolul de a rezolva temporar sau definitiv o anumită afecțiune.
În funcție de organul cu care se face legătură se pot distinge trei tipuri de stome realizate:
- Colostomia este o procedură chirurgicală realizată pentru a devia o parte a colonului printr-o deschidere (un orificiu) la nivel abdominal.
- Această deschidere se numește colostomă, deci când o pungă colectoare poate fi plasată peste stomă pentru a aduna fecalele. O colostomăpoate fi permanentă sau temporară.
- Ileostomia reprezintă intervenția chirurgicală care se face atunci când ileonul nu mai funcționează corect sau o boală afectează acea parte a colonului și trebuie eliminată.
- Ileostoma este o deschidere situată la nivelul intestinului subţire – ileon (partea finală a intestinului subţire).
- Urostomia este intervenția chirurgicală de formare a unei stome, pentru a devia fluxul normal de urină din rinichi si uretere.
- Pentru a forma urostoma, chirurgul va izola o bucata scurtă din intestinul subțire din care va fi modelat un tub sau un canal.
ESTE STOMA PE VIAȚĂ?
O stomă poate fi permanentă sau temporară.
În cazul în care stoma este temporară, aceasta va fi necesară doar până la vindecarea intestinului nou unit. În cazul unei stome temporare, pacientul va avea nevoie de o a doua operație după 3-12 luni pentru a închide stoma și a reuni intestinul. Acest lucru este cunoscut sub numele de inversare a stomei.
Mai puțin de 10% dintre persoanele cu cancer intestinal vor avea o stomă permanentă.
CUM FUNCȚIONEAZĂ STOMA?
Atunci când intestinul se mișcă, gazele și deșeurile (fecale) ies prin stoma. Deoarece pacientul nu poate controla momentul în care se întâmplă acest lucru, o pungă mică, de unică folosință (pungă colectoare/sac colector) este purtată în afara corpului pentru a colecta toate deșeurile. Aceste dispozitive medicale au un adeziv pe spate, astfel încât să se lipească ferm de piele, asigurând astfel un sistem rezistent la scurgeri și la mirosuri. De obicei, punga colectoare/sacul colector nu se vede, ea fiind purtată sub haine.
Este recomandat ca pacientul să aibă parte de o consiliere din partea unui specialist care îl va ajuta să aleagă o pungă colectoare/ un sac colector pentru stoma care se potrivește cel mai bine formei corpului și stomei. Specialistul îi va explica, de asemenea, pacientului maniera în care dispozitivul medical se atașează în siguranța.
Există diferite tipuri de saci colectori/pungi colectoare pentru stomă în funcție de tipul de operație pe care pacientul a suferit-o.
- Sacii de colostomie sunt pungi de plastic care colectează materiile fecale din stoma creată în abdomen. Un sac de colostomie poate fi închis sau drenabil.
- Sacii închiși trebuie aruncați după fiecare mișcare intestinală. Nu trebuie se aruncă în toaletă!
- Sacii drenabili vor fi goliți în vasul de toaletă atunci când sunt plini cu aproximativ o treime. În funcție de cât de mult intestin a fost îndepărtat, sacul de colostomie va trebui golit de 1-3 ori pe zi.
- Sacii de ileostomie reprezintă un tip de pungă colectoare care este plasată peste stoma pentru a colecta deșeurile (fecale) care de obicei treceau prin gândul intestinul gros (colon) și ieșeau din corp prin rect și anus. Este o pungă drenabilă și poate necesita să fie golită de 4-6 ori pe zi, deoarece deșeurile sunt apoase.
- Sacii de urostomie sunt un tip de sac colector care este utilizat pentru a colecta urina. Aceștia se umplu continuu și prin urmare, trebuie goliți pe parcursul zilei cu ajutorul robinetului de pe sac. Pe timpul nopții stoma va fi conectată la o pungă de drenaj mai mare.
VIAȚA POST-STOMĂ
Pentru mulți pacienti care au trecut prin astfel de intervenții chirurgicale, adaptarea psihologică la această schimbare este extrem de dificilă. Pentru a beneficia de cea mai bună îngrijire și de recomandări utile referitoare la schimbările care au loc, pacientii pot să se sfatuiasca cu medicul chirurg, cu stomatoterapeutul și cu specialistul ORTOPEDICA. Aceștia din urma pot elabora un plan educativ menit să ușureze viața celor care trăiesc cu o astfel de stoma.
Chiar și atunci când este vorba de o stomă temporară înseamnă o mare schimbare în viața pacientului și va fi nevoie un anume timp pentru a se adapta. Deși stoma poate afecta viața socială, relațiile dintre parteneri, planurile de călătorie, aceste aspecte pot fi controlate.
Este posibil ca pacientul să își facă griji cu privire la felul în care ar putea arăta stoma, dar este bine de știut faptul că deși sacul stomatic poate părea evident, majoritatea oamenilor nu vor observa nimic diferit decât dacă pacientul se confesează.
Poziția stomei poate face ca unele haine, cum ar fi cele cu talie strânsă, să fie mai puțin confortabile, dar în general ar pacientul ar trebui să poarte hainele cu care se simte cel mai bine și care-l reprezintă. Un alt aspect pe care ar trebui să-l cunoască o persoană stomizată este că acum se găsește pe piață lenjerie de corp sepcial concepută pentru persoanele cu stomă.
Este posibil ca pacientul să fie nevoie să facă unele schimbări în alimentație, deoarece uneori alimentele se pot acumula și pot cauza blocaje. Cu toate acestea, în timp, majoritatea oamenilor vor putea să aibă o dietă normală și sănătoasă. Dacă pacientul resimte un blocaj mai mult de două ore sau începe să vomite, trebuie să contacteze de urgență medicul curant.
De regulă, o persoană stomizată poate continua să desfășoare activitățile obișnuite, cu excepția cazului în care locul de muncă sau hobby-urile sale sunt deosebit de obositoare.