Luna de conștientizare cu privire la cancerul de sân, celebrată în luna octombrie a fiecărui an, readuce în atenție cancerul mamar, patologie care poate să apară la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au niciun factor de risc. Cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în rândul femeilor cu vârsta între 50 şi 69 de ani. Conform statisticilor, aproximativ 11.43% dintre cazurile de cancer de sân din Europa, apar la femei cu vârsta sub 44 de ani, 54% apar la vârsta de 45-69 de ani, iar restul cazurilor la femeile peste această vârstă.
Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 10 milioane de decese anual. În România, cancerul de sân reprezintă principala cauză de mortalitate la femei, această afecțiune reprezentând 16% din totalul deceselor cauzate de cancer. Astfel, potrivit ECIS – European Cancer Information System, în 2022, în ţara noastră, s-au înregistrat:
- 12685 cazuri noi de cancer de sân, cu o incidență standardizată pe grupe de vârstă de 69.4‰oo
- 3877 decese prin cancer de sân, cu o mortalitate standardizată pe grupe de vârstă de 16,6‰oo
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă screeningul organizat populațional, prin mamografie, adresat populației feminine cu vârste între 50 și 69 de ani, pentru că, în acest interval de vârstă, incidența este cea mai mare.
Institutului Naţional de Sănătate Publică din România a lansat începând cu 1 octombrie 2024 o campanie de conştientizare şi prevenţie în ceea ce priveşte cancerul de sân prin care încurajează femeile cu vârste peste 40 de ani să discute cu medicii despre factorii de risc proprii faţă de cancerul mamar.
Aproximativ 1/3 din decesele prin cancer sunt cauzate de consumul de tutun, indicele de masă corporală ridicat, consumul de alcool, consumul scăzut de fructe și legume și lipsa de activitate fizică. Prin adoptarea măsurilor Codului European de Luptă Contra Cancerului, se poate reduce riscul individual de boală, iar la nivel populațional, peste 40% dintre cancere ar putea fi evitate, respectând următoarele măsuri:
- Nu fumați! Evitați fumatul acasă.
- Luați măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă.
- Limitați consumul de alcool.
- Alăptarea reduce riscul de cancer al mamei. Dacă puteți, alăptați-vă copilul.
- Fiți activ fizic în viața de zi cu zi.
- Evitați expunerea la radiații.
- Participați la programele de screening organizat pentru: cancerul mamar (femei între 50 și 69 de ani), cancerul de col uterin (femei între 24 și 64 de ani) și cancerul colorectal (femei şi barbați între 50 și 75 de ani).
Sloganul campaniei este: ”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
RECOMANDĂRI ORTOPEDICA ÎN CAZURILE DE PROTEZARE MAMARĂ
În funcţie de stadiul bolii, intervenţia chirurgicală în cazul cancerului de sân se adresează pe de o parte sânului şi, pe de altă parte, ganglionilor axilari. Astfel, cele două tipuri de intervenţii chirurgicale la nivelul sânului sunt chirurgia conservatoare, în care se scoate tumora, încercând însă să se păstreze cât mai mult din sân şi, respectiv mastectomia, care presupune îndepărtarea totală a sânului, frecvent incluzând şi mamelonul şi areola.
Pacientele la care se efectuează mastectomie pot să beneficieze de reconstrucţie mamară imediată sau ulterioară, cu excepţia prezentei unui cancer de sân de natură inflamatorie.
Dacă nu este posibilă sau au decis să nu apeleze la reconstrucția de sân, pacientele pot alege folosirea unei proteze externe mamare, care le va ajuta la îmbunătățirea imaginii și a încrederii de sine, fără o intervenție chirurgicală. Proteza externă constituie cel mai rapid mod de a înlocui sânul extirpat, putând fi folosită atât în sutien, cât și în costumul de baie. Bineînțeles, femeile care au avut o dublă masectomie, trebuie să utilizeze două proteze. Pentru femeile care au suferit o excizie sectorială există proteze parțiale recomandate în aceste cazuri, ideale pentru completarea și mascarea suprafețelor neregulate post-operatorii.
De asemenea, din luna august 2015, în România, se acordă gratuit prin CNAS una sau două dispozitive stânga-dreapta – după caz – pentru femeile care au suferit o intervenție de mastectomie totală, la unul sau la ambii sâni, iar termenul de înlocuire pentru fiecare dispozitiv este de trei ani.
Protezele mamare sunt disponibile în mai multe forme, dimensiuni și materiale, respectiv din silicon natural, folii de poliuretan, latex sau burete. Anumite proteze sunt mai grele ponderal, în schimb ce altele sunt mai ușoare, în funcție de materialul folosit.
Protezele externe de sân Ortopedica au un design atractiv, oferind calitate garantată şi performanţă, fiind realizate din materiale de înaltă calitate pe baza celor mai avansate tehnologii. Acestea reproduc cu fidelitate profilul natural al sânului, oferind restabilirea echilibrului şi a încrederii în sine, asigurând astfel confortul maxim al pacientei. Proteza se adaptează uşor în cupa sutienului prin introducerea în buzunarul acestuia. Sunt decontabile prin CNAS.
Gama protezelor externe de sân Ortopedica cuprinde proteze de silicon moale şi uşor (cu densitate cu 25-35% mai mică decât în cazul protezelor tradiţionale), având forme diferite:
- Proteze de sân adezive: realizate din silicon uşor. Pot fi purtate direct pe piele datorită adezivului, dar şi ca proteze obişnuite prin introducerea în buzunarul sutienului;
- Proteze de sân post-chirurgicale: sunt uşoare şi confortabile, fiind destinate pentru a fi purtate pentru o perioadă de 6-8 săptămâni după intervenţia chirurgicală până când pacienta poate să utilizeze o proteză de silicon;
- Proteze de sân parţiale: sunt recomandate în cazurile de lumpectomii, segmentectomii sau quadrantectomii, precum şi în intervenţiile chirurgicale de reconstrucţie, fiind ideale pentru completarea şi mascarea suprafeţelor post-chirurgicale neregulate;
- Proteze de sân ocazionale: ideale pentru persoane active, care preferă o a doua proteză atunci când desfăşoară activităţi specifice (sport, înot, etc.), în afara celei purtate în mod obişnuit.
Alături de protezele de sân, oferim şi o o gamă variată de sutiene pentru proteze sau bustiere compresive post intervenţii chirurgicale, din materiale de înlaltă calitate şi-n culori diverse.
Pentru a beneficia în mod gratuit de o proteză de sân și accesoriul (sutien) decontate de CNAS, specialiştii Ortopedica vă stau la dispoziţie cu toate informaţiile necesare, atât fizic în oricare dintre cele 25 de centre regionale din toată ţara, dar şi telefonic sau prin email.